Zapušena sudopera predstavlja jedan od najčešćih kućnih problema. Ne samo da otežava rad u kuhinji, već može izazvati i neprijatan miris, curenje vode ili čak manju poplavu. Bilo da se problem javlja povremeno ili redovno, otpušavanje sudopere ne mora da bude komplikovan zadatak ako znate prave metode.
Ako vas muči sporo oticanje vode, neprijatan miris iz odvoda ili sumnjate da je čep već formiran, pomoći ćemo vam da nađete praktična rešenja, razloge zašto se to dešava i da damo savete kako da slične probleme ubuduće izbegnete.
Najčešći uzrok zapušene sudopere je nakupljanje masnoća, ostataka hrane i sapunice u cevima. Vremenom, ti materijali formiraju čep koji onemogućava normalan protok vode.
Glavni krivci su:
Zapušena sudopera se obično najpre manifestuje kroz usporeno oticanje vode, a kasnije dolazi do potpunog zastoja i pojave neprijatnog mirisa.


Pre nego što pozovete majstora, vredi pokušati nekoliko efikasnih “uradi sam” metoda koje često mogu rešiti problem za svega nekoliko minuta.
Ako nijedna od pomenutih metoda ne da rezultate, a voda i dalje stoji u sudoperi, to je jasan signal da je zapušenje ozbiljnije i da se verovatno nalazi dublje u cevima. Poseban alarm treba da bude pojava neprijatnih zvukova, poput klokotanja u odvodu, izbijanje vode iz sifona ili vraćanje otpadne vode nazad u sudoperu. U takvim slučajevima više ne govorimo o jednostavnom kuhinjskom problemu, već o potencijalno ozbiljnom zagušenju koje zahteva stručnu intervenciju.
Tada je najbolje rešenje da pozovete profesionalnog vodoinstalatera. Iskusni majstori koriste specijalizovanu opremu, uključujući električne mašine za odgušenje koje mogu efikasno očistiti i dublje delove instalacije. U ekstremnim situacijama, kada je zagušenje posledica oštećenja ili starih cevi, može biti neophodna i zamena dela instalacije. Iako deluje kao radikalan korak, ova intervencija je ponekad jedini način da se trajno reši problem i spreče još veće štete u budućnosti.
Kada jednom rešite problem zapušene sudopere, ključno je da preduzmete korake kako se isto ne bi ponovilo. Prevencija je u ovom slučaju najefikasnije rešenje – jednostavne navike mogu značajno produžiti vek trajanja vašeg sistema odvoda i sprečiti neugodne situacije.
Pre svega, preporučuje se da jednom nedeljno sipate veću količinu vrele vode u slivnik. Na taj način pomažete razgradnji masnoća i sapunice koje se talože na unutrašnjim zidovima cevi. Takođe, uvek koristite sito za vašu sudoperu koje zadržava veće ostatke hrane – to je jednostavan, ali vrlo efikasan način da sprečite formiranje čepova.
Jedna od najvažnijih stvari jeste da ne sipate ulje, mast ili ostatke masnoća direktno u sudoperu. Iako se u tečnom stanju čini bezopasnim, ulje se hladi u cevima, lepi za njihove zidove i vremenom stvara tvrdokorne naslage koje dovode do zagušenja. Umesto toga, višak masnoće sakupljajte u posebnu posudu koju ćete kasnije baciti u smeće.
Ne zaboravite ni na sam sifon. Preporučuje se njegovo čišćenje na svaka dva do tri meseca. To je jednostavan postupak koji ne zahteva puno vremena, a može znatno doprineti boljoj protočnosti i higijeni. Takođe, kad god je moguće, birajte blaga i prirodna sredstva za održavanje odvoda – poput sode bikarbone i sirćeta – umesto agresivnih hemikalija koje mogu oštetiti plastične cevi i narušiti njihovu funkcionalnost.
Otpušena sudopera ne mora biti rezultat panike ili skupih intervencija. Uz malo strpljenja i nekoliko osnovnih „uradi sam“ trikova, većinu problema možete rešiti sami – brzo, jednostavno i bez stresa. Vrela voda, soda bikarbona, klip ili sajla često su dovoljni da se čep ukloni, posebno ako reagujete na vreme.
Međutim, ako primetite da se zapušenja učestalo ponavljaju, da voda sporo otiče ili se čuje klokotanje iz cevi, to može ukazivati na ozbiljnije probleme u instalaciji. U takvim slučajevima, ne oklevajte da pozovete profesionalnog vodoinstalatera.
Na duže staze, najvažnije je usvojiti dobre navike – ne sipati ulje u slivnik, koristiti sito, povremeno čistiti sifon i redovno ispirati cevi toplom vodom. To su jednostavni koraci koji će vam uštedeti i vreme i novac, a vašu kuhinju održati funkcionalnom bez neprijatnih iznenađenja.